Wat je niet leest op een label [1]

Deel 1: Gemaakt in Tunesië

Onze ondershirts hebben geen labels. Die dragen namelijk niet bij aan het draagcomfort. Toch willen we er geen geheim van maken waar onze producten worden gemaakt. Of van welk materiaal. En door wie. Daarom bieden we je hier een uitgebreid informatielabel in 5 delen. Voor wie het naadje van de kous wil weten. Of van het shirt natuurlijk.

Deel 1: Gemaakt in Tunesië
Onze shirts en boxershorts worden gemaakt in Tunesië. Misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, wel een heel bewuste keuze. In Tunesië werken we immers samen met een producent die niet alleen betrouwbaar is en zeer hoge kwaliteit levert, maar ook vooroploopt op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat betekent dat?
Dat betekent dat Noshirt gemaakt wordt in een atelier dat alle mogelijke certificaten bezit op het gebied van sociaal en verantwoord ondernemen en produceren (in een later blog zullen we ze nog eens voorbij laten komen). Al sinds 1995 overigens. Het betekent ook dat onze partner continu met innovaties komt om milieuvriendelijk -en in de (nabije) toekomst volledig CO2-neutraal- te werken. Zo heeft het bedrijf 1100 hectare land (van oude staatsboerderijen) overgenomen in Tunesië en plant daarop nu en in de komende jaren 250.000 bomen. Dat compenseert 300 ton CO2-uitstoot per jaar.

En verder?
Verder gaat de producent vol voor ‘zero waste’: geen afval, geen waterverspilling (meer dan 85% van het water wordt nu opnieuw gebruikt en dat wil de producent snel naar 100% brengen). Ook het gebruik van chemicaliën is stevig teruggedrongen. Door op een bijzonder innovatieve manier de hoogwaardige materialen te verven (met druppels verf die hechten aan de stof in plaats verven in een verfbad) wordt ruim 95% minder chemicaliën gebruikt dan bij een traditionele bewerking. Ook warmte (van de droogruimtes), verpakkingsmaterialen en ‘restmaterialen’ worden hergebruikt. Daarnaast zet het bedrijf zich in voor goed werkgeverschap, biedt het mensen op het platteland van Tunesië werk (bijvoorbeeld op de oude staatsboerderijen waar nu bomen worden geplant) en betaalt onze partner zijn werknemers een eerlijk loon. Waarmee we dus durven stellen dat jouw ondershirt op een verantwoorde manier wordt gemaakt, van de beste materialen.

Waarom Noshirt dat belangrijk vindt?
Simpel: omdat we bij Noshirt meer willen dan comfortabele ondermode maken. We willen met wat jij draagt, ook iets bijdragen aan de wereld. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar het is eigenlijk vanzelfsprekend: we behandelen mensen én de aarde graag zoals we zelf behandeld willen worden. Met respect.

Meer weten over de bewuste keuzes die we maken? Lees hier meer:

[2] Over MVO in ons DNA
[3] Noshirt = Nowaste
[4] Van Oeko-Tex tot Iso: wat zeggen die keurmerken?
[5] Gemaakt van de mooiste materialen

Verder winkelen

De winkelwagen is leeg.