Wat je niet leest op een label [4]

Deel 4: Van Oeko-Tex tot Iso: wat zeggen die keurmerken?

Onze ondershirts hebben geen labels. Die dragen namelijk niet bij aan het draagcomfort. Toch willen we je graag vertellen hoe en waar onze shirts worden gemaakt. En vooral: waarom we dat zo doen. Daarom bieden we je hier een uitgebreid informatielabel in 5 delen. Voor wie het naadje van de kous wil weten. Of van het shirt natuurlijk.

Deel 4: Labels uitgelegd

In dit vierde blog in de ‘Wat je niet leest op een label’-reeks, duiken we in de wondere (en ietwat verwarrende) wereld van de certificeringen. Want zeker in de mode wemelt het van de afkortingen en keurmerken die je het verhaal achter iedere vezel van je (onder)kleding vertellen. Maar wat zeggen die stempels? En welke zouden we bij Noshirt op het label mogen zetten, als we labels hadden?

Deel 4: Labels uitgelegd

Made in Tunesia

Zoals verteld worden onze producten gemaakt in Tunesië. In een atelier waar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bovenaan de prioriteitenlijst prijken. In alles wat bij het productieproces komt kijken maakt de fabrikant de meest duurzame en bewuste keuze. Dat levert deze producent, en dus ook onze shirts en boxershorts, een lijst aan labels op. We lichten én leggen de belangrijkste (en bekendste) uit.

Onze producten (en het atelier waarmee we werken) hebben de volgende keurmerken:

ISO9001
Bewijst dat het managementsysteem van onze producent van hoge kwaliteit is. Kort gezegd: onze producent zegt wat hij doet, doet wat hij zegt én kan dat bewijzen.

ISO14001
Hiermee laat een bedrijf zien dat het voldoet aan internationaal erkende eisen voor een milieumanagementsysteem. Het zorgt ervoor dat ons atelier een duidelijk (goed) milieubeleid heeft én dit waarborgt in elke stap in het proces.

Wat je niet leest op een label

Deel 3: Noshirt = Nowaste

Lees meer Path Created with Sketch.

OEKO-TEX STANDARD 100

Als drager van Noshirt ben je er met door dit label van verzekerd dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen gebruikt worden in het productieproces en dat er geen gezondheidsrisico’s kleven aan het product. Dat lijkt ons wel het minste dat je mag verwachten…

SA8000
Dit keurmerk verzekert je er (onder andere) van dat er geen kinderhanden aan je kledingproductie te pas komen. En dat medewerkers goed behandeld én eerlijk betaald worden.

BSCI
Geen certificaat, maar een initiatief waarbij bedrijven zich kunnen aansluiten: dit heeft als doel de arbeidsomstandigheden voor medewerkers te verbeteren. BSCI monitort bedrijven, zoals ons atelier, en zorgt er zo voor dat we zeker weten dat medewerkers zich kunnen aansluiten bij een vakbond en dat er geen dwang- of kinderarbeid plaatsvindt op de werkplaats.

OCS

OCS

Deze norm controleert de aanwezigheid (en hoeveelheid) biologisch materiaal in jouw (onder)shirt en controleert de weg die de grondstoffen hebben afgelegd, van bron tot product.

FairTrade
Eerlijke handel, daar draait dit label om. Het garandeert de naleving van strenge economische, sociale en ecologische criteria en heeft een onafhankelijk certificerings- en controlesysteem.

Higg-index

De Higg-index beoordeelt de prestaties van ons atelier met vijf ‘instrumenten’ op het gebied van sociale waarden tot milieu-impact. Het geeft ons een goed beeld van de manier waarop duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen verweven zijn in het DNA van onze partner. Zo zien we dat het goed zit. En op welke vlakken het (nog een heel klein beetje) beter kan.

Wil je meer weten over onze productieketen? Vragen over de keurmerken? We gaan er graag verder, dieper, duidelijker op in. Stuur ons gerust een mail!
[1] Gemaakt in Tunesië
[2] Over MVO in ons DNA
[3] Noshirt = Nowaste
[5] Gemaakt van de mooiste materialen

Verder winkelen

De winkelwagen is leeg.