[3] NOSHIRT = NOWASTE

5 bewuste keuzes van Noshirt

Krimpt jouw Noshirt in de was? Tsja. Daar gaan we niks aan doen. (En dit is waarom.)

Verspilling en vervuiling. Daar hebben we het niet zo op bij noshirt. Daarom zijn we anti anti-krimpbehandelingen en hebben we een plan B voor 99,99% perfecte ondershirts.

Een katoenen shirt kan een klein beetje krimpen na de eerste wasbeurt. Zo ook onze Noshirts. We zouden als producent kunnen kiezen voor een anti-krimpbehandeling in het atelier, om dit te voorkomen. Maar dat doen we niet. We houden er liever in de maatvoering al rekening mee.

Vies van chemisch
De reden? Zo’n anti-krimpbehandeling is misschien handig voor de drager van het shirt, maar ook hartstikke schadelijk voor het milieu en de mensen die ‘m uitvoeren. Het is namelijk een chemisch proces. Wij zeggen liever: koop je shirt in de juiste maat. Daar hebben wij een uitstekende maattabel voor gemaakt, die rekening houdt met de natuurlijke krimp. Deze maattabel vind je bij onze producten, wanneer je een keuze moet maken voor een maat. Mocht je toch je twijfels hebben, dan doen we niet moeilijk over ruilen of retourneren. Zelfs niet na die eerste wasbeurt.

Noshirt = nowaste
Ons anti-anti-krimpbeleid is maar één van de keuzes die we maken op het gebied van meer duurzaamheid en minder verspilling. Noshirt staat voor nowaste en dat proberen we op zoveel mogelijk aspecten van het productieproces door te voeren. Zo maken we gebruik van een snijmachine om de patronen voor onze shirts en shorts zo optimaal mogelijk uit het katoenen doek te snijden, zonder al te veel tussenruimte. Dat levert minimaal snijverlies op, waardoor we minder van het kostbare katoen weggooien.

99,99% perfect = 100% bruikbaar
Natuurlijk krijgen wij ook wel eens shirts retour. Of laten de naaisters in ons atelier een steekje vallen, waardoor een shirt of de shorts niet (meer) verkocht kunnen worden. Een foutje is immers menselijk. Dan gooien we dat kledingstuk niet weg. En nee, we verkopen het ook niet door op een zwarte markt met B-keuze in A-merken. We maken er waszakken van. Of schoenenzakken, of poetsdoeken. Recycling op z’n creatiefst. Daar houden we van.

Mooi verpakt, makkelijk gerecycled
Nu krijgen we regelmatig de vraag: ‘Hoe zit het dan met afzonderlijke verpakkingen die jullie voor ieder product gebruiken?’ Goeie. Dat is een kwestie van afwegingen maken. Onderkleding is een hygiëneproduct. Dat verdient een schone, frisse verpakking. Bovendien ben je als klant bij noshirt vrij om allerlei producten te picken & mixen. Zowel in maat als uitvoering van een shirt. Daarom kunnen we geen pakketverpakkingen maken. Wat we wél kunnen doen is onze verpakkingen zo duurzaam mogelijk maken. En dus zijn onze verpakkingen gemaakt van gerecycled papier. Die je eenvoudig zelf weer kunt recyclen.

Geen (tijds)verspilling
Tot slot: we zijn ervan overtuigd dat ook het dragen van ondershirts en boxershorts een heleboel verspilling tegengaat. Om de simpele reden dat het kwaliteitsproducten zijn die niet na een tien keer dragen op de vuilnishoop belanden. En dat is niet alleen heel fijn voor de aarde: het scheelt jou als klant ook een heleboel onnodige shopmomenten. Minder verspilling en minder tijdsverspilling. Iedereen tevreden, toch?

Meer weten over de bewuste keuzes die we maken? Volg ons blog en lees ook:

[1] Waarom wij tóch kiezen voor katoen.
[2] Wie zit er met zijn handen aan jouw shirt (en waar)?
[4] De klant is geen koning
[5] OEKO-TEX, OEKO-WAT?

Verder winkelen

De winkelwagen is leeg.